Wat bloesem te maken heeft met stabiliteit en groei?

Zo hee, wat een enorme explosie van bloesem is er ineens! In elke lente is voelbaar dat de energie ‘in the air’ is. En die groei, die verandering, gebeurt gewoon. Door de levenskracht in de natuur om ons heen.

 

Hetzelfde gebeurt met ons, als mens. We veranderen, groeien en ontwikkelen op een of andere manier. Door een aangeboren groeikracht. De Grieken noemden deze kracht al Physis. Eric Berne, de grondlegger van Transactionele Analyse, noemde dit een ‘innerlijke drijfveer om gezond te zijn en je te ontwikkelen’. Ik werk heel graag met dit uitgangspunt. Want soms worstelen we ook met die kracht. We ervaren dan een spanningsveld tussen behoefte aan ontwikkeling en behoefte aan stabiliteit en zekerheid.

 

Verwarring

Ik merkte het zelf afgelopen week weer, toen een opleider in een workshop vertelde over een voor mij nieuw model. Ik kijk op een bepaalde manier naar ontwikkeling en gedrag. En gebruik hierbij ook bepaalde modellen. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Totdat deze opleider vertelde over zijn manier van kijken. Oeps. Ik was echt even van slag, voelde verwarring. En ik was niet de enige. Ook andere deelnemers stelden vragen over deze andere manier van kijken. Ik wilde vasthouden aan mijn eigen referentiekader, want dat biedt mij houvast. En tegelijk werd ik nieuwsgierig. Voilà; het spanningsveld dat ik hierboven noemde!

 

Verrijking

Gelukkig werkten we met deze andere manier van kijken en oefenden we ermee. Zo wende ik eraan en zag ik in welke kansen dit model biedt. Het voelde even ongemakkelijk maar nu ben ik zover dat ik de modellen naast elkaar kan zien. Ik voel me er echt door verrijkt. Want ik zie nu mogelijkheden voor toepassing die ik eerder niet zag. Wat een feest! En weet nu dat enig ongemak bij deze ontwikkeling hoorde. Dat beetje groeipijn was nodig om verder te komen. Verder te groeien dus.
Ben jij klaar voor een blik op jezelf en een stap in je ontwikkeling? Lees meer over mijn programma dat groei in gang zet. Bloei!

Geen reactie's

Geef een reactie