Libelle artikel over groei gemist?
Je kunt het nu downloaden!

Ik kan me goed voorstellen dat je de Libelle Gezond (editie 5, 2018) niet gezien hebt. Dat is wel jammer omdat je dan ook het artikel ‘Sta jij al in bloei?’ waarin ik over persoonlijke groei vertel, hebt gemist. Als dat zo is en je bent wel benieuwd, neem dan vooral even een kijkje via deze link.

 

Zonnig en rijk

En het kan haast geen toeval zijn; Ik kijk vanuit mijn kantoor in HeartHouse uit op deze Acacia, vol in bloei. Van zo’n prachtig beeld word ik vrolijk. Het illustreert bovendien het zonnige en rijke gevoel dat mensen ervaren als ze stappen in hun ontwikkeling hebben gemaakt; naar meer autonomie groeien.

 

Kies je eigen levenspad

Voor mij zijn autonomie en innerlijke vrijheid met elkaar verbonden. Ik las laatst dat ‘een autonoom persoon probeert zaken na te streven die voor hem of haar belangrijk of waardevol zijn en op die manier een eigen levenspad bewandelt’. Er zijn ook andere definities. Vaak speelt ‘zelfbeschikking’ hierin een rol. En dat gun ik iedereen, het gevoel zelf te mogen en kunnen beslissen en invloed te hebben. Natuurlijk weet ik dat er soms druk ontstaat. Toch laat innerlijke vrijheid zich niet bepalen door anderen en de situatie. Nelson Mandela zei hierover al: “To be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.”

 

Ik geloof, net als hij, dat autonomere mensen niet alleen meer zelfbeschikking ervaren maar ook beter in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen en liefdevoller en begripvoller te zijn naar hun omgeving. In Transactionele Analyse, waarmee ik veel werk, is autonomie een erg belangrijk begrip. Het openbaart zich in bewustzijn, spontaniteit en intimiteit. En het voortdurend kunnen integreren van het verleden in het nu. En dat is elke dag weer een uitdaging! Lees hier hoe ik naar persoonlijke groei kijk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.